Tudj meg többet az Európai Parlamenti választásról!

Ami nem csupán egy választás, hanem a nap, amikor más Európai Uniós állampolgárokkal közösen döntünk a jövőnkről.

Az Európai Unió parlamentje a legmagasabb, nemzetek feletti választott döntéshozói szerve hazánknak és a többi Európai Uniós tagállamnak. 450 millió embert képviselnek ebben a parlamentben, köztük téged is. Feladata, hogy képviselje az EU közösségének érdekeit, de központja a politikai ellenőrzésnek is, valamint az EU összes állampolgárát előnyökhöz és védelemhez próbálja juttatni. 

Az Európai Parlamentben (EP) a tipikus parlamenti munkák zajlanak, amibe azért neked is van bőven lehetőséged beleszólni. Beleszólhatsz az EU ügyeibe egyrészt úgy, hogy 5 évente döntesz, hogy ki képviseljen téged az Európai Unió parlamentjében.

Ezen a választáson nem személyek indulnak, hanem pártok. A pártok pedig listát állítanak, a rajta lévő személyek pedig a nyerési százalékuk szerint a listán elfoglalt sorrendjük szerint kerülnek be az Európai Parlamentbe. Összesen 21 fő juthat be Magyarországról az EP-be, ezen osztoznak a pártok a szavazati százalékuk szerint.

A magyarországi pártok vagy függetlenként vehetnek részt az EP-ben, vagy valamelyik pártcsaládhoz csatlakozhatnak. Ezek a pártcsaládok alkotják az Európai Parlament patkóját, mint hazánk országgyűlésében a pártok. Több főbb európai pártcsalád létezik és mindegyik pártcsalád más jövőt képzel el az egész Európai Uniónak, köztük hazánknak is.

  • Az Európai Néppárt (EPP) nevű;
  • a Európai Szocialisták Pártja (PES, más néven: Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, S&D) nevű;
  • a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) nevű

pártcsaládok mondhatók a legjelentősebbeknek. Ők hosszú ideje alakítják az EU sorsát.

Ezek a pártok különböző nézetek alapján cselekszenek és szavaznak. Olyan jelentőségteljesek, hogy amikor egyik pártcsalád valamilyen célt el szeretne érni, muszáj politikailag figyelembe venni a másik pártcsalád érdekeit úgy, hogy közben figyelembe kell venni a tagállami lehetőségeket is. Így jött létre a minden évben fiataloknak ingyenes EU-n belüli vonatos utazást lehetővé tévő DiscoverEU program is, amit egy MSZP-s képviselő ért el az EP-ben a PES pártcsalád segítségével. Viszont ezt azért nem lehetett kiterjeszteni minden 18 évet elérő fiatalra, mert vannak olyan tagállamok, amelyek nem elérhetők vasúthálózaton (pl. Málta).

Európai állampolgári kezdeményezés

Beleszólhatsz az EU ügyeibe másrészt európai állampolgárként is. Te nem csak magyar állampolgárnak minősülsz, hanem európai állampolgárnak is. Aki nem csak szavazhat, hanem kezdeményezhet is az Unió intézményeiben. Létezik ugyanis egy polgári kezdeményezés lehetőség, aminek az a célja, hogy az Európai Parlament foglalkozzon azzal az üggyel, ami szerinted és más ország állampolgára szerint is fontos ügy. 

Európai Parlamenti képviselők

Beleszólhatsz az EU ügyeibe harmadrészt az EP képviselő segítségével is. Keresd meg azokat a politikai szervezeteket, pártokat melyeknek európai képviselője van és rajtuk keresztül számodra fontos ügyeket tud pártcsaládokhoz és az Európai Parlament elé vinni. Így történt ez a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom tagjainak javaslatával is, hogy a PES pártcsalád és az Európai Unió foglalkozzon Európát és Magyarországot sújtó lakhatási válság kérdésével.