Tudj meg többet a településedet érintő helyi önkormányzati választásról!

Ahol olyan embereket választhatsz meg, akik települési szinten képviselik a te érdekeidet.

5 évente van lehetőséged választópolgárként dönteni arról, hogy ki képviseljen téged a településeden a döntéshozásban. Az általad és a többi lakos által megválasztott politikusok vállalják a felelősséget, hogy jogaikat és lehetőségeiket olyan változások előmozdítására használják, amik a ti élettereiteket, mindennapjaitokat teszik egyszerűbbé és kellemesebbé.

Tehát miért fontos, hogy szavazz? 

Mert közvetlen hatást gyakorolsz a képviselődön keresztül a saját életedre.

Amennyiben te

  • már elmúltál 18 éves és

  • rendelkezel magyarországi lakcímmel vagy tartózkodási hellyel,

akkor szavazatoddal te is dönthetsz!

Fontos, magyarországi lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, külföldi állampolgár ismerőseidnek és barátaidnak is szólj, hiszen az ő szavazatuk is döntő lehet helyi szinten! De ne felejtsenek el regisztálni szavazónak!

Egy választás során nem csak egy politikusról kell döntened. Attól függően, hogy milyen lakosság számú településen élsz több pozícióra is te döntöd el, hogy kit bíznál meg felelősséggel. 

Hogy te mely szavazólapokat kapod meg? Minimum 2 darabot, de maximum 4 darabot.

  • Ha budapesti vagy, akkor főpolgármesteri szavazólapot is kapsz.
  • Mindenképpen kapsz települési vagy kerületi polgármester szavazólapot is.
  • Ha nem megyei jogú városban élsz, akkor kapsz megyei listás szavazólapot, amit a pártok saját személyekből állított listái, a megyei közgyűlésbe.
  • Ha 10 000 lakos feletti településen élsz, akkor egyéni választókerületi szavazólapot kapsz az egyéni képviselő megválasztásáról.
  • Ha 10 000 lakos alatti településen élsz, akkor egyéni listás szavazólapot kapsz, ahova több X-et kell húznod majd.
  • Ha pedig nemzetiségi hovatartozásod van (pl. sváb, horvát stb.) és előre leadtad (itt), hogy te nemzetiségi listára szeretnél szavazni, akkor az egyéni képviselők vagy egyéni listás képviselők helyett a nemzetiségi képviselői szavazólapot kapod meg.

Ne felejtesd! A szavazófülkébe egyedül menj! Senki sem látja, hogy kire szavazol, magad vagy és senki sem hozhat döntést helyetted. 

De a választópolgár feladata nem ér véget akkor, amikor meghozza a döntését a választáson. Azt követően is van lehetősége beleszólni a települését érintő kérdésekben a képviselőn keresztül. Hiszen a képviselőnek ez a feladata: képviselje a lakosokat.

Te mint választópolgár bármikor megkeresheted a helyi képviselődet, ha valami változást szeretnél elérni a településeden, a saját otthonod környékén. Ezért a képviselőnek folyamatosan elérhetőnek kell lennie, amit ha nem tesz meg számon is kérheted.  Ha például úgy érzed, hogy a te településeden nehezen elérhetővé vált a saját lakás szerzése, és rövidesen kiköltöznél a szüleidtől, a képviselőtől kérheted, hogy vigye az önkormányzat elé az ügyet és foglalkozzanak vele.

Budapest XIII. kerületében pont ez történik:

az MSZP-s képviselők meghallgatták a fiatalokat, és az iszonyúan magas lakásárak miatt önkormányzati bérlakásokat építettek, amit nagyon olcsón tudnak kivenni helyi fiatalok. Így az életük elindítása jelentősen megkönnyebbül, van hol lakniuk, amikor már nem a szülőkkel szeretnének élni. 

 Hogy kik a te jelöltjeid? Ismerd meg a Nemzeti Választási Iroda honlapján!